Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:47 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Městské hradby v Uherském Hradišti [ Hradby nebo ohradní zeď ]

Městské hradby

Uherské Hradiště bylo založeno v polovině 13. století Přemyslem Otakarem II. na strategicky významném ostrově v řece Moravě, k jehož obrannému potenciálu významně přispívala okolní močálovitá krajina a také městské opevnění. Nejstarší hradby tvořil zemní val s palisádou, od poloviny 14. století byly budovány hradby kamenné. Hradební systém postupem času tvořily dvě hradební zdi - vnitřní a vnější, mezi nimi byl vodní příkop napájený vodou z řeky Moravy. Vnitřní hradební zeď úzce obepínala střed města, její součástí byl předsunutý příkop, do něhož vystupovalo 7 věží (3 válcové, 4 hranaté). Hradební zeď dosahovala šíře až 150 cm, výška byla rozdílná podle úrovně terénu (přibližně kolem 400 cm). Komunikaci s okolím umožňovaly 2 brány (Kunovská a Staroměstská), k nimž později přibyla třetí menší brána (Zadní, Královská, Matyášova).

Středověká hradba byla ve 2. polovině 17. století doplněna vnější hradební zdí. Stalo se tak po roce 1655, kdy bylo Uherské Hradiště prohlášeno za jednu z moravských zemských pevností a byla pro něj naplánována výstavba moderního bastionového opevnění v duchu zásad novoitalské a staroholandské inženýrské školy. Stávající středověké opevnění bylo ponecháno beze změny, aby plnilo pomocnou funkci druhého obranného okruhu. Do předpolí středověké hradby byla v několika stavebních etapách, počínaje rokem 1660, vybudována vnější hradba s 11 bastiony (sv. František, Marie Terezie, sv. Karel, Bonomo, sv. Jiří, sv. Šebestián a Roch, sv. Antonín, sv. Ignác, Stubenberg, Wallis, sv. Josef). Opevňovací práce probíhaly až do poloviny 18. století. Po celou dobu trvání hradišťské pevnosti ( do roku 1782) byly hradby neustále zdokonalovány, o jejich kvalitě svědčí i ta skutečnost, že město nebylo nepřáteli nikdy dobyto. Po zrušení pevnosti se město postupně rozrůstalo i za hradby, které byly postupně bourány. Do dnešních dob se dochovaly již jen jejich pozůstatky na několika místech ve městě. Část vnitřní hradební zdi se dochovala u Matyášovy brány, další na konci Dlouhé ulice, kde původně stávala jedna z válcových věží, poslední pozůstatky zdi pak vidíme u Galerie Slováckého muzea. Z vnějšího opevnění zůstaly zachovány pozůstatky tří bastionů - sv. Františka (za Měšťanskou besedou).

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.SlovackeMuzeum.cz

AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 05.04.2004 v 13:27 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz