Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:40 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Šperky a doplňky [ Lidové oblečení - kroj ]

K estetickému vzhledu využívali nositelé kroje také jiných doplňků a zdobných praktik: malování či vyšívání stuh, šňůrek, port a vlněných střapců. Jednoduchým zdobením bylo např. třepení konců u kalhot, šátků apod. Vzhled oděvu často dokreslovaly šperky, které již nejsou textilní povahy.

Kromě krášlící funkce plnily šperky ve spojení s krojem také praktickou funkci. Spínaly oděvní součástky a zpevňovaly účesy. Různé přezky na opascích, střevících a kloboucích lité z mosazi, imitovaly vzory módních doplňků měšťanského oděvu.

Knoflíky, hojně našívané na mužských kabátech, byly určeny spíš k výzdobě než zapínání. Podle sociálního postavení nositelů oděvu se zhotovovaly z rozmanitých materiálů od cínu a olova až po stříbro.

Obecně se na Moravě šperky nosily málo. Zámožnější ženy vlastnily nanejvýš náhrdelníky ze tří řad skleněných korálků nebo granátků. Nejvíce se uplatňovaly bižuterie v kombinaci s umělými kvítky ve svatební úpravě nevěstina účesu.

Jediným domácím druhem šperku byly valašská "kotula", též "spinka" či "zapínák", ve tvaru kotouče, zhotovená nejčastěji z perleti, ale též z kosti, mosazi, výjimečně ze stříbra.

Sloužila k sepnutí rozparků mužských košil, menší také ženských rukávců. Byla zdobena rytým rostlinným nebo i geometrickým ornamentem, okraje měla lemované obloučky a v kruhovém otvoru uprostřed byl upevněn mosazný špendlík k sepnutí.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 705 org. 56, 11.05.2004 v 13:26 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz