Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (10:14 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Pivečkův lesopark ve Slavičíně [ Přírodní park ]

Pivečkův lesopark ve Slavičíně
Pivečkův lesopark ve Slavičíně

Obnovovaný Pivečkův lesopark, původně majitele továrny na obuv JAPIS pana Jana Pivečky ze Slavičína, se nachází ve čtvrti Lukšín. Je přístupný od ulice K Parku. Šťastná náhoda svedla na počátku 90. let organizátory sochařského sympozia pana Jana Pivečku a zástupce města Slavičín k práci nad společným projektem obnovy lesoparku. Bylo dohodnuto, že tato lokalita bude postupně vrácena k využití svému původnímu účelu, jimž bylo poskytnout občanům města místo k odpočinku a relaxaci a dětem k jejich hrám. Kromě vybudování základního mobiliáře lesoparku jako jsou lavičky, oplocení, dětské hřiště aj.

Od roku 1994 jsou zde umísťována sochařská díla, která vznikají v rámci sochařského sympozia. Stanislava Konvalinková tu vytvořila skupinu sedmi vlků v různých podobách. Poté byly postupně vytvořeny další plastiky od sochařů z okruhu profesora K. Gebauera a J. Skalické z VŠUP Praha i mimo něj - velké přesýpací hodiny Stanislavy Konvalinkové, dřevěný slimák, hlemýžď, had, píďalka a tuleň od Veroniky Zapletalové, lavičky od Lenky Klodové a Marka Rejenta, most přes umělé jezírko a dřevěný kolotoč pro děti od Marka Borsányiho, dřevěná plastika kondora a skupina čtyř stromů od Klause Dobrunze z Akademie Düsseldorf, pískovcová socha od známého českého sochaře Mariuse Kotrby, dále plastiky od Bořivoje Vítkoviče, Barbory Losíkové a Jaroslava Jeřábka ml. Většina těchto soch je navržena tak, aby byla nejen estetickou, ale i funkční součástí lesoparku, který je v prvé řadě zamýšlen jako místo pro dětské hry.

Hlavním iniciátorem vzniku obnoveného lesoparku (za první republiky známé místo oddechu) je pan Jan Pivečka, syn původního majitele, jehož Nadace Jana Pivečky přispívá na obnovení lesoparku.

PROVOZNÍ DOBA:

Pondělí: 07:00 - 22:00
Úterý: 07:00 - 22:00
Středa: 07:00 - 22:00
Čtvrtek: 07:00 - 22:00
Pátek: 07:00 - 22:00
Sobota: 07:00 - 22:00
Neděle: 07:00 - 22:00

Pivečkův lesopark ve Slavičíně

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mesto-slavicin.cz

Typ záznamu: Přírodní park
AKTUALIZACE: Marie Rumplíková (Informační centrum Slavičín) org. 56, 17.08.2005 v 13:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz