Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Pátek 29. března 2024 (12:29 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Taťána - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Rex

Fulltext
 

Francois Mitterrand [ Osobnost Evropské unie ]

Francois Mitterrand (1916 - 1996)
Francouzský levicový politik, bývalý francouzský prezident.
Mitterrandův život byl plný vzletů i řady kontroverzí. Ty začaly během druhé světové války, kdy byl Mitterrand nejprve zajat Němci, kterým napotřetí utekl, aby vzápětí začal pracovat pro proněmeckou vládu ve Vichy. Po nějakém čase se však připojil k odboji. Kvůli této skutečnosti měl však ve Francii mnoho potíží a proto se snažil svou roli v hnutí odporu zdůrazňovat.
Již v roce 1965 se Mitterrand pokusil kandidovat na prezidenta, tedy v době, kdy ještě nepatřil do levicového tábora. První kandidátský pokus proti generálu de Gaullovi mu nevyšel. Ani po vstupu do Socialistické strany (1971) se mu jeho přání nesplnilo. Na svou příležitost čekal až do roku 1981. Mitterrand se tehdy stal vůbec prvním socialistickým prezidentem Francie a v tomto úřadě se udržel neuvěřitelných 14 let (byl zvolen třikrát), což bylo vůbec nejdelší období ve francouzských dějinách od dob Napoleona III.
Mezi nejdůležitější zásluhy Mitterranda patří především jeho zahraničně politické aktivity, hlavně v rámci Evropských společenství. Mitterrand se snažil upevnit a posílit německo-francouzské vazby a pokračovat v politice svých předchůdců. V osobě kancléře Kohla našel politika, který sledoval stejné cíle. Francouzsko-německá spolupráce se pod jejich vedením stala motorem evropské integrace v osmdesátých a začátkem devadesátých let.
Cílem Mitterrandovy evropské politiky bylo natrvalo spojit osud sjednoceného Německa s osudem Evropy, a proto se ze všech sil zasazoval o vybudování politické unie. Prvním krokem měla být měnová unie, kterou se mu podařilo společně s Německem prosadit do Maastrichtské smlouvy. Pod Mitterrandovým vedením si Francie upevnila svou pozici na evropském kontinentě jako jedna z nejdůležitějších evropských zemí.
Mezi další zajímavosti patří i fakt, že Mitterrand zrušil trest smrti ve Francii.
DALŠÍ INFORMACE: http://www.euroskop.cz

AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 2, 05.12.2002 v 12:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
29.3.2001: Pražští zastupitelé schválili odprodej 78 procent akcií První městské banky České pojišťovně.
29.3.2001: Senát zamítl návrh ODS a ČSSD na změnu ústavy, který měl omezit pravomoce prezidenta a posílit roli stran při formování vlády.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz