Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (11:37 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Janáčkovy sady [ Park nebo sad ]

Nový Jičín, Janáčkovy sady
Janáčkovy sady
Janáčkovy sady tvoří klín, kterým z okolní krajiny proniká příroda až do centra měst Nového Jičína. Proto byly také zvoleny za nástupní místo naučné vlastivědné stezky.

Nacházejí se v nadmořské výšce 294 m a ústí přímo do rušné třídy K Nemocnici. Od poloviny 16. století až do roku 1830 se v těchto místech rozkládal v pořadí druhý novojičínský hřbitov, jehož pozůstatkem je kaple svatého Kříže z roku 1757. Po zrušení hřbitova roku 1879 byla rozšířená plocha přeměněna v park.

Současná úprava parku pochází z roku 1976. V jeho středu jsou uloženy různě zbarvené tzv. "bludné balvany" švédské žuly a ruly, které byly do okolí Nového Jičína dopraveny kontinentálním ledovcem ze Skandinávie před 500-550 000 lety. V těsné blízkosti roste významný jedinec dřezovce trojtrnného.

V severní části parku se nachází kašna se sochou boha Herma. Busta geniálního moravského hudebního skladatele Leoše Janáčka, rodáka z nedalekých Hukvald, byla zde odhalena 19. dubna 1963. autorem je frenštátský sochař Karel Vašut. V roce 1995 byla do půdy parku vsazena pamětní deska Karlu Krylovi, který v Novém Jičíně prožíval svá mladá léta.

Sadům dominuje kostel Nejsvětější Trojice, zvaný dříve Moravským kostelíkem, protože až do bitvy na Bílé hoře se zde konaly bohoslužby v českém jazyce. Chrám byl zbudován na přelomu 15. a 16. století v pozdně gotickém slohu. Vnitřek je vyzdoben řezbami lidového baroka. Najdeme tu tři oltáře ze 17. století. Hlavní oltář zdobí osobité vyobrazení svaté Trojice. Pozoruhodné je i vzácné ztvárnění "Martyrium blahoslaveného (dnes svatého) Jana Sarkandra" na křtitelnici. Barokní věž, postavená v roce 1657, náležela až do roku 1927 městu. Vedle hlavního vchodu do kostela se nachází socha svatého Ignáce z Loyoly, zakladatele jezuitského řádu. Pochází z roku 1749.

K parku přiléhá modlitebna Českobratrského evangelického sboru, postavená v novogotickém slohu roku 1908 místo původně plánovaného evangelického kostela.
Nový Jičín, Janáčkovy sady
Kaple sv. Kříže v Janáčkových sadech

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

Typ záznamu: Park nebo sad
AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 56, 26.09.2003 v 08:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz