Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (01:45 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Český svaz ochránců přírody [ Sdružení nebo spolek ]

Ke krajině Bílých Karpat neodmyslitelně patří staré sady a solitéry ovocných stromů. Postupně se však vytrácejí a jsou nahrazovány moderními odrůdami. Krajové odrůdy přitom mají řadu vlastností, které u moderních odrůd postrádáme - odolnost proti nemocem, přizpůsobivost stanovišti a mikroklimatickým podmínkám i mnohem pestřejší možnosti využití.

Podporou zpracování a prodeje kvalitních ovocných produktů ze starých odrůd, garantovaných krajovou známkou chceme motivovat vlastníky pozemků k udržování a obnově extenzivních sadů tak, aby byly pro region ekonomickým přínosem.

Od roku 1990 provádí ZO ČSOP Bílé Karpaty a její partneři ve spolupráci se Správou CHKO Bílé Karpaty mapování a determinaci starých a regionálních odrůd ovocných dřevin ve všech částech Bílých Karpat, tj. v oblasti Horňácka, Kopanic a Valašskoklobucka. Na obecním pozemku v národní přírodní rezervaci Zahrady pod Hájem u Velké nad Veličkou byl v roce 1991 založen sad, do kterého byly naroubovány odrůdy z oblasti Horňácka. V roce 1997 byla navázána užší spolupráce s vybranými ovocnými školkami a několika pěstiteli, kteří připravují materiál pro výsadbu v Bílých Karpatech. Pro užší spolupráci vlastníků ovocných sadů v regionu připravuje ZO ČSOP Kosenka pozemkový spolek na ochranu biodiverzity (landtrust).
V loňském roce ZO ČSOP bílé Karpaty připravilo pro zájemce 1.500 vypěstovaných stromků krajových odrůd jabloní, hrušní a třešní, které byly vysázeny na území CHKO Bílé Karpaty.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Pavel Kuča org. 56, 25.02.2007 v 13:09 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz